יצחק מאלייב מספר על השתתפותו בתכנית בתשע"ו

השתתפתי בשנה"ל תשע"ו בתכנית ה-BioMedTech כחלק מפרויקט הגמר בתואר ראשון בהנדסת ביו רפואה. לפני שהתקבלתי לתכנית נאמר לי שהתכנית מיוחדת ומאתגרת אך לא שיערתי עד כמה.

 

ראשית, לא מדובר בפרויקט גמר טיפוסי. הפרויקט למעשה מורכב מסטודנטים ממגוון רחב של מסלולים: כלל המגמות של הפקולטה להנדסה, בית הספר לרפואה, מדעי החיים, מנהל עסקים ועוד. כאשר הסיבה למגוון הרחב הוא יצירת קבוצות מולטידספלינאריות של סטודנטים שבהן כל אחד מחברי הקבוצה תורם מנקודת מבטו ובהתאם לידע שצבר במסלולו.

 

לאחר שהתגבשו הצוותים (כל צוות 3-5 אנשים), כל הקבוצות מוזמנות לימי עיון בבתי החולים המובילים באיזור תל אביב (איכילוב, שיבא/תל השומר, בלינסון, שניידר ועוד). בימי העיון הנ"ל מוצגות לקבוצות בעיות רפואיות עכשוויות, שרופאים בכירים מבתי החולים הנ"ל מחפשים עבורן פתרון הנדסי (באמצעות מכשור רפואי). לאחר סבב ימי העיון הקבוצות מתכנסות ומבצעות חשיבה ראשונית על פתרונות בהתאם לצרכים ולמגבלות ששמעו בימי העיון. לאחר מספר שבועות חוזרים הסטודנטים להצגת פתרונותיהם לבתי החולים ומציגים את כיווני החשיבה שלהם לגבי פתרונות אפשריים לבעיות השונות. בתום סקירת הפתרונות של הסטודנטים ולאחר חשיבה משותפת עם המנחים של התכנית (רופא מביה"ח ואיש סגל מהאוניברסיטה), כל קבוצה מקבלת אור ירוק להמשיך לפתח פתרון אחד ולמעשה מרגע זה לכל קבוצה מצטרפים מנטורים מקצועיים הכוללים נציג ממחלקת המחקר והפיתוח של בית החולים ואחרים.

 

מרגע זה מתחילים חברי הקבוצה לעבוד על תכנית עסקית מלאה הכוללת רקע קליני לבעיה, ניתוח שוק קיים, תכנון הנדסי של הפתרון, מודל עסקי,סקירת פטנטים ועוד. כאשר המטרה, להציג את התכנית העסקית המלאה בפורום רחב הכולל את סגן הנשיא למו"פ באוניברסיטת תל אביב, נציגי מחקר ופיתוח של בתי החולים השונים ושל האוניברסיטה, חברות השקעה דוגמת J & J ואלרון, ועוד. וזאת על מנת לזכות בתקציב התחלתי של 20,000 $ לצורך פיתוח אב טיפוס לביצוע ניסיונות היתכנות. כמובן שאם מצליחים בעזרת התקציב הנ"ל לבנות אבטיפוס ולהוכיח היתכנות אז יוצאים מעבר לגבולות פרויקט הגמר ומתחילים תהליך רחב יותר הכולל רישום פטנט (כולל שמות הסטודנטים בתכנית) ופיתוח של מוצר רפואי.

 

שנית,  היות ומדובר בתכנית רחבה מאוד המצריכה שימוש וידע בעולם הניהול,השיווק והעסקים, האוניברסיטה מקנה, על חשבונה, את התכנים הבאים לרשות הסטודנטים:


1. "מיני תכנית ביזמות וחדשנות": קורסים הניתנים לאורך השנה בפקולטה לניהול, הבאים להקנות ידע בסיסי בנושאים הבאים: יסודות היזמות, עקרונות השיווק, ניהול צוותים בפרויקטים, היבטים משפטיים ועסקיים של חברות הייטק.


2. הרצאות מן החוץ ממיטב היזמים ומנהלי חברות ה BIO-TECH בישראל מנכ"ל טבע מדיקל, רופאים יזמים, אנשי פטנטים, יועצי אבטחת איכות ורגולציה, נציגי חברת השקעות, ועוד.

 

לסיכום, התכנית כולה בנויה כדי לאתגר, לעודד חשיבה מחוץ לקופסא, ועל מנת להביא טעימה אמיתית מעולם ההייטק הביו רפואי ומתאימה מאוד לאנשים שהשילוב בין המדע המדויק, עולם - הסטארטאפים והעסקים מרתק אותם.

 

יצחק מאלייב
הנדסה ביו רפואית, אוניברסיטת תל אביב
 

 

אוניברסיטת תל אביב עושה כל מאמץ לכבד זכויות יוצרים. אם בבעלותך זכויות יוצרים בתכנים שנמצאים פה ו/או השימוש
שנעשה בתכנים אלה לדעתך מפר זכויות, נא לפנות בהקדם לכתובת שכאן >>